• Gratis bezorgd vanaf €40,- (NL) en €100,- (BE)
 • Voor 12:00 besteld, volgende werkdag in huis
 • 100% natuurlijk & biologisch
 • Gratis bezorgd vanaf €40,- (NL) en €100,- (BE)
 • Voor 12:00 besteld, volgende werkdag in huis
 • 100% natuurlijk & biologisch

Hoe gebruik ik een etherische olie?

Auteur: Nina

Februari 2022

Etherische oliën worden ook wel essentiële oliën genoemd. Een etherische olie is een natuurproduct. Dit betekent dat de essentiële olie is ontstaan in en door de natuur. Elk flesje etherische olie bevat de kracht van een plant. Door de kracht van een etherische olie op de juiste manier te gebruiken, kun je je welzijn en balans sterk verbeteren.

Veel essentiële oliën zijn antibacterieel en antiviraal waardoor de lucht in elke ruimte gezuiverd wordt. Je kunt etherische oliën dus goed gebruiken om een verkoudheid of virus te voorkomen.

De meest gebruikte etherische oliën zijn; lavendel, tea tree, eucalyptus, pepermunt en sinaasappel.

Hoe wordt een essentiële olie gemaakt?

Hoe bijzonder een etherische olie is, kun je zien aan de prijs en het productieproces. Ter vergelijking; voor 1 kilogram rozenolie, zijn er 5000 kilogram rozenblaadjes nodig. Er zijn verschillende manieren om een etherische olie te produceren.

De meeste etherische oliën worden gewonnen door stoom- of waterdestillatie. Bij destillatie wordt de plant in contact gebracht met water of stoom. Hierdoor komen de etherische oliën vrij uit de geurcellen en vermengen ze zich met het water of de stoom. Door vervolgens het water of de stoom weer af te koelen scheiden de etherische oliën zich van het water of stoom. Het water wat overblijft bevat restanten van een etherische olie, dit wordt een hydrolaat genoemd.

Citrusoliën, zoals citroen of grapefruit, worden gewonnen door de schil koud te persen. Dit wordt koude persing genoemd. Bij koude persing is het belangrijk dat er gewerkt wordt met onbespoten citrusvruchten. Anders is het mogelijk dat insecticiden in de etherische olie terecht komt. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van biologische etherische oliën omdat deze doorgaans vrij zijn van pesticiden.

Essentiële olie
Etherische olie
Etherische olie destilleren

Hoe kun je een etherische olie het beste gebruiken?

Bij het doseren van een etherische olie in je aroma diffuser, zelfgemaakte cosmetica of lichaamsolie is het belangrijk om je te realiseren dat een etherische olie bijzonder krachtig is. Daarom zijn enkele druppels etherische olie meestal genoeg.

Bij de juiste dosering kan een etherische olie o.a. helpen bij:

 • Het bevorderen van je algemene welzijn
 • Het versterken van je immuunsysteem
 • Het verbeteren van je ademhaling
 • Het verbeteren van de kwaliteit van het leven
 • Het verbeteren van je slaapkwaliteit
 • Het creëren van een aangename sfeer
 • En nog veel meer...
Aromatherapie flesje

Omdat je een etherische olie op verschillende manieren kunt gebruiken, beschrijf ik hieronder hoe je de etherische olie het beste kunt toepassen.

Aroma diffuser

Je kunt een etherische olie gebruiken in een aroma diffuser, voor het creëren van een schone en gezonde lucht. In de winter helpt een aroma diffuser bij het bevochtigen van de lucht waardoor er een aangename temperatuur ontstaat. Doordat de lucht door een aroma diffuser wordt bevochtigd voorkom je een droge lucht en dus ademhalingsproblemen.

Meestal zijn 3-6 druppels van je favoriete etherische voldoende. De dosering hangt af van je persoonlijke voorkeur. Desondanks is mijn advies om niet meer dan 6 druppels te gebruiken omdat je anders last kunt krijgen van hoofdpijn.

Inademing/inhaleren

Je kunt een etherische olie bij uitstek gebruiken voor inademing of inhaleren. Dit kun je doen door te stomen. Doe 1-2 druppels etherische olie in een bak met warm water en doe een theedoek of handdoek over je hoofd. De stoom die dan vrijkomt maakt je neus vrij waardoor je beter kunt ademhalen. Je kunt ook een inhaler gebruiken. Op het wattenstaafje van de inhaler kun je ongeveer 6 druppels etherische olie doseren. Dit hangt tevens ook weer af van de sterkte van een etherische olie. Pepermunt heeft bijvoorbeeld een sterke geur, in dat geval adviseer ik 2-3 druppels.

Kamerspray/Roomspray

Je kunt een etherische olie gebruiken in een DIY-roomspray. Als dosering kun je bijvoorbeeld 50 ml wodka met 10-20 druppels etherische olie aanhouden. Spray de roomspray in de gewenste ruimte en geniet van de heerlijke geur.

Bad/voetenbad

Om een etherische olie in een bad te gebruiken, heb je altijd een emulgator nodig. Anders gaat de etherische olie ‘zwemmen’ en mengt deze zich niet met het water. Het klinkt een beetje raar maar je kunt honing, slagroom of zeezout gebruiken als een emulgator. Gebruik maximaal 1-3 druppels etherische olie met 1 eetlepel emulgator. Als je een droge huid hebt, kun je 1 eetlepel vette plantolie toevoegen aan het water zodat je huid goed gehydrateerd wordt.

Lichaamsolie/DIY-cosmetica/balsem

Als je een etherische olie op de huid wilt aanbrengen, voor het verzorgen van je huid, doe dit dan nooit onverdund. Gebruik altijd een vette plantolie of draagolie om de etherische olie mee te verdunnen. De enige etherische olie die je onverdund op de huid kunt aanbrengen is lavendelolie.

Als vette plantolie kun je het beste amandelolie, jojobaolie, kokosolie etc. gebruiken. Voor het maken van een goede basisolie kun je het beste amandelolie of jojobaolie gebruiken. Deze vette plantoliën verzorgen je huid en zijn neutraal in geur. Hierdoor komt de geur van de etherische olie het beste tot zijn recht. Bij het maken van een lichaamsolie of massageolie kun je het beste 1% verdunning gebruiken.

De 1% verdunningsregel is: gebruik op 10 ml vette plantolie, 2 druppels etherische olie (10 ml is ongeveer 1 eetlepel)

Rekenvoorbeeld: Je wilt een lichaamsolie maken van 50 ml. Per 10 ml gebruik je 2 druppels etherische olie:

 • 10 ml vette plant olie – 2 druppels etherische olie
 • 20 ml vette plant olie – 4 druppels etherische olie
 • 30 ml vette plant olie – 6 druppels etherische olie
 • 40 ml vette plant olie – 8 druppels etherische olie
 • 50 ml vette plant olie – 10 druppels etherische olie
 • Etc.

Voor het maken van 50 ml lichaamsolie gebruik je dus 50 ml vette plantolie en 10 druppels etherische olie.

Nadat je je lichaamsolie hebt gemaakt raad ik je aan om eerst de ellenboog test te doen. Doe een beetje lichaamsolie op je ellenboog. Als je na 30 minuten geen rode vlekken of jeuk krijgt, dan is de mix klaar voor gebruik.

Het maken van je eigen natuurlijke verzorgingsproducten is heel gemakkelijk en er kan weinig mis gaan. Je kun vele geweldige lichaamsoliën of balsems maken. Houd altijd de 1% regel in acht bij het maken van je eigen DIY producten. Veel succes!